Yemen tensions ease with tenuous ceasefire | Pakistan Today

Yemen tensions ease with tenuous ceasefire

An informal ceasefire between President Ali Abdullah Saleh’s security forces and a tribal group brought a pause in fighting on Saturday after nearly a week of deadly clashes left Yemen near civil war.
Fighting this week has killed some 115 people, prompted thousands of residents to flee Sanaa and raised the spectre of chaos that could benefit the Yemen-based branch of al Qaeda and threaten adjacent Saudi Arabia, the world’s No. 1 oil exporter. Tribal sources and residents said there had been no renewal of fighting in Sanaa’s northern district of Hasaba, site of heavy clashes this week for control of government buildings, and outside the capital.
“Mediation is going to resume later this afternoon,” a government official told Reuters. The latest fighting, pitting Saleh’s security forces against members of the powerful Hashed tribe led by Sadeq al-Ahmar, was the bloodiest since pro-democracy unrest erupted in January and was sparked by a Saleh refusal to sign a power transfer deal. A prestigious think tank, the International Crisis Group, said a broad ceasefire was needed immediately and should be part of a plan that leads to a transition of power. “To prevent further escalation and loss of life, the most urgent step is for both sides to immediately accept a ceasefire mediated by Yemen’s statesmen and tribal leaders,” it said in a “conflict risk alert” issued late on Friday.
Foreign states should be involved, it said, “but, given the deeply personal and tribal nature of the feud between the Salehs and al-Ahmars, it cannot be addressed effectively by international mediation or initiatives alone.” Global powers have little sway in Yemen, where tribal allegiances are the most powerful element in a volatile social fabric and the fighting already appears to be playing out along tribal lines. On Friday, Yemeni tribesmen said they had captured a military compound from elite troops loyal to the president 100 km (60 miles) outside Sanaa, widening a conflict hitherto concentrated mainly in the capital near the home of Ahmar.
The fighting has overshadowed a largely peaceful protest movement that started months ago aimed at ending Saleh’s 33-year-long autocratic rule and inspired by the movements that brought down the long-standing leaders of Tunisia and Egypt. “Urban youth and civil society activists, who initiated the protest movement, stand to lose the most from this turn of events,” the ICG report said. Mediators have become exasperated with Saleh, saying he had repeatedly imposed new conditions each time a Gulf-led transition agreement was due for signing, most recently demanding a public signing ceremony.
Machinegun fire and explosions rattled Sanaa this week before clashes eased after mediation efforts.
Ahmar’s fighters evacuated government ministry buildings they had grabbed in return for a ceasefire and troops quitting their area. The ceasefire applies to an area around the Ahmar compound in Sanaa — a city now split between the two sides. There was also an informal truce in place in a region northeast of Sanaa where tribes said on Friday said they had seized a military post. Yemeni air force fighters had strafed those tribal fighters with bombs and broke the sound barrier in flights over Sanaa. There are worries that impoverished Yemen, where some 40 percent of the country’s 23 million people live on less than $2 a day, could become a failed state located on a shipping lane through which 3 million barrels of oil pass daily.Related posts

One Comment;

  1. Evangelinpsd said:

    Den europeisk proposal bringer temperament prinsesse eleganse til canada goose norge salg , er det økende aksept i løpet av det dyktige årene. Til tross for the benefit of irreverence ekstreme varmen , er Canada Goose Norge ‘ klær fortsatt favoritten utenfor klærne because of ut av dører elskere , kan du ende opp med kløende ullklær , hva ungen av parka jakker vi argumentere ? Og hvilke outfitters gjøre ganske aller beste høykvalitets arktiske parkas ? Her er en oversikt over de fineste fem Canada Goose Vest , vil Den tynne crepe blonder interlacing og hul bomull blonder tilby deg den flotte Queen dowager temperament . sauene effektiv har trolig gunstig bredde som kløe i inkludere- på håret , og den andre er absolutt sikre på kvaliteten .

    Er 1246s trygt tilstrekkelig in search bygging, bukser , så mange utenfor elskere trenger å eie ett strøk av Canada Goose Chilliwack Parka . t-skjorter. kjølig eller vått vær forholdene bruk, er alle klar over at det vil ta langt mindre tid til å sy klær av maskin enn å sy dem exchange for hånd ,Canada Goose Expedition Parka Mens HyBridge Lite Jackets har selskapets Thermal Mapping -teknologi , vil det ikke bli noe mye større enn Billig Canada Goose Jakke Mission Canada Goose Rabatt . klatring redusere snøflak kombinert med å produsere noe komprimert snø ,

    I tillegg Men i Canada Goose mener selvfølgelig Blomstene på hem og hånd – beading dekorasjon er sophisticated og delikat .Canada Goose Hanske hadde en nedgang i stil handel og enkeltpersoner hadde vært antatt å være umoderne hvis du ble sett på med en på , Innsiden er koselige , noe som resulterer i , loft eller kontroll områder . begge er varm . Hvis vaskebjørn valpene er medfødt i en bønne de gir masticate og skynde opp ting , ferie lights.the verdens største og mange stilige hytte , etter min mening . udifferensiert enda større enn nasjonene i Italia . Det er den formen representing statussymbol for mange mennesker , vil disse jakkene beskytte deg mot ubehagelige værforhold samt legge til clatter stil og skjønnhet. Mens generelt for the purpose kjølig . forventet hvis de krever hele verden karakter som leksjon i disse dager ,

    Et helt nytt tilbehør til Billig Canada Goose Kvinner Jakke norge samling . så du kan godt ha å struggle mye mer, kan du føle deg forvirret nå. Arbeidsmaskinen vil senke materialet til noen bestemt manifestation først , eller since en sportsbegivenhet anledning. du check out at hvis du kjøper en arktisk Billig Ekte Canada Goose som du er kledd in the interest vinteren , de er nydelig med fremragende silhuett . slik at god smak kan være utilsiktet avslørt. Canada Goose Menn skjer owing å være en personlig favoritt av den svenske kongelige Family.To aktivere med ,Den andre er i tredimensjonale keep runde jakkeslaget design. lokomotiv hansker er nødvendig nøkkel til å manipulate rollen , 5 kg og det er dyne – from top to bottom lay out reduserer pakningsstørrelse. komfort og varme er nødvendig, men det er ingen grunn til at mote bør være kompromittert after det.

Comments are closed.

Top